Ontspanningsmassage, wat is dat?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een ontspanningsmassage gericht op ontspanning. Er zijn verschillende vormen van ontspanningsmassage. Echter, ze hebben allemaal hetzelfde doel: Jou laten ontspannen. Een kenmerk van ontspanningsmassage is dat spierspanning verdwijnt of op zijn minst vermindert. Een tweede kenmerk is dat de massage je uitnodigt om de gedachten die voor spanning zorgen naar de achtergrond verdwijnen. Een derde kenmerk is dat je je sterk bewust wordt van je lichaam en de sensaties die je ervaart. Je aandacht verschuift van denken naar voelen.

Waarom ontspanningsmassage?

In het dagelijks leven hebben we allemaal te maken met uitdagingen. Die uitdagingen leveren een bepaalde mate van stress op. De mate van stress die zo’n uitdaging oplevert is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Enerzijds bepaalt de aard van de uitdaging (de stressor) de mate van stress: Wat wordt er van je gevraagd?
  • Anderzijds heeft de mate waarin je verwacht daarmee te kunnen omgaan effect op de hoeveelheid stress die je ervaart. Met andere woorden: In hoeverre heb je de middelen en de vaardigheden om met deze uitdaging om te gaan? Wat voor de ene persoon nauwelijks stress oplevert, kan voor de ander zeer stressvol zijn.
  • Tot slot is er nog een derde factor die van belang is: Hoe snel herstel je van deze uitdagingen?

Ontspanningsmassage bij klachten

Spanning kan zich in je lichaam opbouwen en tot klachten leiden. Deze opgebouwde spanning kan zich bijvoorbeeld uiten als vermoeidheid, lusteloosheid, hoofdpijn, pijnlijke nek en schouders of rugklachten. Ook een verhoogde bloeddruk of een verminderd immuunsysteem kunnen het gevolg zijn van deze ‘restspanning’.

Leren ontspannen

Een ontspanningsmassage helpt je om diep te ontspannen. Bijvoorbeeld door het loslaten van spanning tijdens de massage. Tegelijkertijd leer je hoe ontspanning voelt. Dat maakt het makkelijker om na een stressmoment terug te keren naar een staat van ontspanning.

Andere vormen van ontspanning

Er zijn meer manieren om met spanning om te gaan:

  • Ten eerste kun je de factoren die je spanning opleveren proberen te verminderen of te veranderen door bijv. anders te plannen of hulp te vragen.
  • Ten tweede kun je mogelijkheden om met stressoren om te gaan vergroten door bijvoorbeeld biofeedback, cognitieve therapie of coaching.
  • Tot slot kun je verschillende dingen doen om spanning los te laten: Naast ontspanningsmassage, zijn sport, meditatie en haptonomie bewezen effectieve manieren om te ontspannen.

Afspraak inplannen

Eerst ga je op zoek naar een therapeut en praktijk waar je je prettig bij voelt. Dat is heel persoonlijk en kost soms wat tijd. Vervolgens plan je een afspraak. Het liefst op een moment waarbij je de rest van de ochtend of middag rust kunt nemen. Geef tijdens de massage gerust aan wat je prettig vindt en zeker wat je niet prettig vindt. Zo kan de therapeut de massage nog beter op jou afstemmen.

RustManagement

Je kunt bij RustManagement terecht voor ontspanningsmassages. In een sessie kan massage evt. gecombineerd worden met haptonomie of mindfulness. Dit is afhankelijk van de klachten die je ervaart en wat jij prettig vindt. Meer weten of kennis maken? Neem gerust contact op.

Ontspanningsmassage