Spanningshoofdpijn: Wat helpt?

Spanningshoofdpijn is misschien niet gevaarlijk, het kan wel bijzonder vervelend zijn. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress of je leefstijl. Maar belangrijker is: Hoe kom je er vanaf?

De basics

Zoals bij heel veel klachten zijn er een paar basics die helpen om spanningshoofdpijn te voorkomen of te verminderen:

  • Voldoende beweging. Blijf niet te lang op je stoel zitten, maar loop af en toe een stukje. Ga dagelijks een rondje fietsen of wandelen of een sport beoefenen waar je plezier aan beleefd.
  • Voeding: Voldoende groente, fruit en vezels. Begin ’s ochtends met een schaaltje vers fruit, eet een lekkere salade als lunch. En met een leuke waterfles op je bureau, kom je makkelijker aan je 1,5 liter water per dag.
  • Frisse lucht: Ventileer de ruimtes waarin je leeft en werkt. En zorg dat je regelmatig naar buiten gaat.

Maak een wandeling door het bos of de duinen met een appel in je hand en je bent al goed op weg ;-).

Ontspanning

Spanningshoofdpijn kan ontstaan door stressvolle factoren. Maar spanningshoofdpijn kan ook stress geven. Om hoofdpijn te voorkomen en te verminderen kan ontspanning goed helpen. Te weinig slaap kan een belangrijke stressfactor zijn. Je nachtrust verbeteren kan soms wonderen doen. Toch kun je soms ook moe zijn van wat je niet hebt gedaan. Een inspirerend boek lezen, lachen met een goede vriend, bij iemand je hart luchten. Wat geeft jou energie? Waardoor voel jij je ontspannen? De kunst is om te voelen waar je nu behoefte aan hebt. Een avondje uit kan ontspannend zijn, maar een warm bad ook. Heb je zin om in bad te gaan liggen, maar sta je op een feestje? Dan kan dat juist stress geven. Net als in bad liggen terwijl je behoefte hebt aan sociale contacten en gezelligheid.

Spanningshoofdpijn ontspannen

Een goede massage van je hoofd, nek en schouders kan pijn verminderen. Regelmatig een massage plannen kan voorkomen dat de spanningshoofdpijn terug komt. Je kunt leren hoe ontspanning in je nek, schouders en hoofd aanvoelt. En je kunt leren opmerken wanneer je spieren ongemerkt aanspant. Door bewust de betreffende spieren te ontspannen door de dag heen, kun je zelf invloed gaan uitoefenen op jouw spanningshoofdpijn.

Haptonomie bij spanningshoofdpijn

De kans is groot dat je pijn vervelend en lastig vindt en dat je er zo snel mogelijk van af wilt zijn. Door juist naar de pijn toe te gaan en het toe te laten, kunnen onderliggende patronen voelbaar worden.

Zo kwam er bijvoorbeeld ooit een vrouw bij me in de praktijk. Ze had het erg druk op haar werk en ze had veel last van hoofdpijn. Tijdens de hoofdpijnmassage bleek ze de meeste spanning tussen haar schouderbladen te voelen. Ik nodigde haar uit haar aandacht op dat gebied te richten en hielp haar te ontspannen en te berusten in de pijn. Na een tijdje begon ze te huilen. Ze vertelde dat haar moeder al jaren kanker had. Dat gaf haar veel angst en spanning. Meteen daarna zei ze dat het helemaal geen zin had om daar verdrietig over te zijn en dat ze juist positief en sterk moest zijn om haar te steunen en niet tot last te zijn. Door aandacht te geven aan het verdriet, de angst, spanning en alle andere bijkomende emoties verminderde haar hoofdpijn. Tot het enkel nog een signaal was dat haar waarschuwde wanneer ze emoties probeerde te negeren.

Gedachten en gedrag bij pijn

Spanningshoofdpijn kan ontstaan door stress, maar het kan ook stress geven. Gedachten over de pijn kunnen soms voor extra spanning zorgen. Door naar de gedachten te gaan kijken en eventueel te veranderen, kan ook de pijnbeleving veranderen. Hetzelfde geldt voor dat wat je doet wanneer je spanningshoofdpijn hebt. Zo zou het kunnen zijn dat je bij hoofdpijn je sportavond afzegt en op de bank een film gaat kijken. Terwijl sporten misschien beter helpt tegen de hoofdpijn. Wanneer je je gedachtenpatronen en gedragspatronen gaat onderzoeken, zou het zomaar kunnen zijn dat je tot inzichten komt waarmee je zelf, met kleine veranderingen, je hoofdpijn kunt verminderen.

RustManagement bij spanningshoofdpijn

Zoals je hebt gelezen zijn er verschillende factoren die spanningshoofdpijn kunnen verminderen. Er zijn diverse therapeuten waar je terecht kan bij spanningshoofdpijn. Zo kun je o.a. naar de fysiotherapeut, psycholoog, diƫtist, osteopaat of masseur. Weet je niet wat voor soort hoofdpijn je hebt? Neem dan eerst contact op met je huisarts.

Bij RustManagement kun je terecht voor een combinatie van haptonomie, massage en counseling. Aanvullend ontvang je ontspanningsoefeningen voor thuis of op je werk. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op.

spanningshoofdpijn