Van angst naar vertrouwen

Angst beschermt je. Het helpt je om geen roekeloze dingen te doen die jou of je omgeving kunnen schaden. In bepaalde mate is angst heel nuttig.

Angst remt

Het kan echter ook behoorlijk vervelend zijn. Wat als je bang bent om iemand die je leuk vindt mee uit te vragen? Een sollicitatiebrief te sturen naar dat ene bedrijf? Of die mooie reis te maken die je steeds maar uitstelt? Wat zijn nou eigenlijk de risico’s die je daarmee loopt? Als deze alledaagse angsten voor jou herkenbaar zijn, is het de moeite waard om deze meditatie oefening eens uit te proberen.

De oefening is geīnspireerd op het boek Als je wereld instort van Pema Chödrön. Zij beschrijft daarin onder andere het Tibetaanse “Tonglen”. Wat zoiets betekent als “geven en nemen”. (Ik vind het boek overigens een regelrechte aanrader als je meer wilt weten over het omgaan met angst en tegenslagen)

Tonglen gaat als volgt:

  1. Je richt je aandacht op datgene waar je mee worstelt. In dit geval angst. Tegelijkertijd adem je in.
  2. Op je uitademing adem je het tegenovergestelde uit. In dit geval vertrouwen.
  3. Om de oefening krachtiger te maken, betrek je er anderen bij. Stel je voor dat je de angst inademt van alle mensen die ook wel eens te maken hebben met angst. En op je uitademing stuur je naar hen en naar jezelf vertrouwen.

In onderstaande video help ik je op weg:

Accepteren en relativeren

Ik vind het een mooie oefening die helpt te accepteren en te relativeren. Angst en vertrouwen horen beiden bij het leven. Zonder het een zou het ander niet kunnen bestaan. Wil je meer weten over het in balans brengen van denken en voelen? Kijk dan eens bij RustManagement coaching.

Angst

Angststoornis

Heb je angstaanvallen? Of heb je angsten die je op een andere manier dagelijks ernstig belemmeren? Dan is deze meditatie voor nu minder geschikt voor je. Je huisarts kan je in contact brengen met de juiste hulpverlener. Lees meer over angststoornissen en paniekaanvallen op de website www.thuisarts.nl