Loslaten vind ik één van de moeilijkste dingen die er zijn. Want hoe doe je dat? Hoe laat je iets los? Of iemand? Hoe kan ik NIET een bepaalde gedachte denken? Hoe kan ik lastige emoties NIET voelen? Hersenen herkennen het woordje NIET niet. Sluit maar eens je ogen en denk dan niet aan een roze olifant. Lukt dat?

Afleiden of aandacht geven

Er zijn een aantal mogelijkheden om met lastige gedachten en emoties om te gaan. Als je ergens niet aan wilt denken of iets niet wilt voelen, kun je je aandacht ergens anders op richten. Je kunt afleiding zoeken door muziek op te zetten waar je vrolijk van wordt, of een vriend te bellen voor wat afleiding.

Je kunt gedachten en gevoelens ook juist de ruimte geven. Door je gedachten en gevoelens op te schrijven of je problemen te bespreken met iemand anders bijvoorbeeld.

Het is prettig als je een breed scala hebt aan mogelijkheden om moeilijke emoties af te leiden en aandacht te geven. Alleen én samen met een ander. Hoe meer je kunt variëren, hoe beter.

Oefenen in loslaten

In het dagelijks leven word ik steeds weer uitgedaagd om te oefenen met loslaten. Voor jou is dat waarschijnlijk niet anders…

Jaren geleden leerde ik tijdens een yogacursus een meditatie gericht op loslaten van het verleden. Een variatie hierop wil ik graag met je delen. Je vindt de meditatie hieronder.

Loslaten door aandacht te geven

Wil je graag dieper ingaan op lastige emoties? Het kan helpen om een sessie in te plannen met een gespecialiseerde coach of therapeut.

Emoties onderzoeken en doorvoelen geeft ruimte. Soms zelfs letterlijk. Ze kunnen een beknellend gevoel geven in je keel, op je borst of in je buik. Als je deze emoties en gevoelens op de juiste manier aandacht geeft, wordt het mogelijk om de emoties én de lichamelijke ongemakken los te laten.

Denk je nu: Dat wil ik ook? Maak dan een afspraak. Dan gaan we binnenkort samen aan de slag.