Bodyscan meditatie om lekker te slapen

De bodyscan meditatie is een mindfulness oefening. Met het beoefenen van Mindfulness breng je je aandacht naar wat er nu is. Mindfulness kun je op elk moment van de dag toepassen. ’s Avonds kan het je helpen om lekker te slapen.

Druk in je hoofd

Ik weet niet hoe het bij jou is. Maar soms ben ik overdag zoveel aan het nadenken, dat het denken gewoon doorgaat als ik in bed lig. Ik zou dan lekker willen slapen, maar zonder dat ik er veel invloed op lijk te hebben, gaan m’n gedachten gewoon door.

Lekker slapen

Voor mij helpt het goed om in bed een ontspanningsoefening te doen. Veel meditatie oefeningen zorgen ervoor dat je fit en alert wordt. Die meditaties zijn niet geschikt om te doen als je wilt gaan slapen. Gelukkig zijn er ook genoeg ontspanningsoefeningen die wel geschikt zijn om lekker te slapen.

Bodyscan meditatie stap voor stap

De Bodyscan is een ontspanningsoefening die door veel mensen als prettig wordt ervaren. Zo doe je de Bodyscan:

  1. Ga op je rug in bed liggen.
  2. Observeer wat er nu is: Je matras onder je, het dekbed over je heen, de regen die op de ramen tikt, etc.
  3. Breng dan je aandacht naar je voeten. Voel je voeten. Interesseer je in je voeten. Je weet wel hoe ze er uitzien. Maar hoe voelen ze aan? Kun je tenen onderscheiden? Zijn ze warm of koud? Geef ze aandacht.
  4. Breng na een paar minuten je aandacht naar je kuiten en observeer deze ook. Toon dezelfde interesse als bij je voeten. Laat je verwonderen door de subtiele sensaties die je ervaart.
  5. Ga dan naar je knieƫn. Vervolgens naar je bovenbenen en daarna naar je billen. Neem de tijd om elk lichaamsdeel te observeren.
  6. Je kunt eventueel je handen op je buik leggen als je hier je aandacht naar toe brengt.
  7. Ga zo verder naar boven.
  8. Neem ook je handen en armen mee.
  9. Uiteindelijk kom je bij je hoofd aan. Voel hoe zwaar je oogleden zijn en hoe je hoofd in je kussen rust.
  10. Breng dan je aandacht naar je hele lichaam en blijf zo een tijdje rustig liggen. Als je nog niet in slaap gevallen bent ;-).

Hieronder vind je een geleide meditatie van de bodyscan. Dat maakt het waarschijnlijk wat makkelijker om je aandacht erbij te houden.

Beter slapen

Een goede nachtrust wordt door een groot deel bepaald overdag. Heb je vaak moeite met inslapen of doorslapen doordat je veel gedachten hebt? Dan is het de moeite waard om eens te proberen overdag wat vaker mentale rustmomentjes te nemen. Bijvoorbeeld met deze Power Pauze meditatie. Zo hebben je gedachten geen grip op jou, maar heb jij grip op je gedachten.

Rust in je hoofd

Door je gedachten onder de loep te nemen, kun je er anders naar gaan kijken. Je bent niet je gedachten, je hebt gedachten. In een coachingstraject van RustManagement leer je hoe je de balans tussen denken en voelen weer kunt herstellen.

Bodyscan meditatie

Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe meditaties en ontspanningsoefeningen? Abonneer je dan op m’n YouTube kanaal.