Aandacht voor eten in 4 stappen

  1. Aandacht voor herkomst: Sta eens stil bij de herkomst van je product. Waar komt het vandaan? Hoe is het ontstaan? Google eens naar groei- en oogstprocessen. Als ik zie of lees hoe een mandarijn van een klein bloemetje verandert in een groen vruchtje, en later – onder invloed van kou – in een feloranje vrucht, ben ik onder de indruk. Dat is toch magisch!
  2. Aandacht voor bereiding: Neem de tijd om je mandarijn te pellen. Hoe langer je er naar kijkt hoe meer zin je krijgt om ‘m op te eten. Doe dat ook bij het bereiden van een maaltijd. Van aandacht wordt elk gerecht lekkerder!
  3. Aandacht voor eten: Neem de tijd om te kijken en te ruiken voordat je gaat proeven. Wat zie je? Wat ruik je? Wat hoor je? Iemand vroeg ooit verschrikt aan het begin van een training: “Gaan we ook met een rozijn praten? Mijn collega zei dat dat moet met Mindfulness.” Je hoeft echt niet met je eten te gaan praten. Maar luister eens: Naar een knapperig stokbrood waar je een stuk af scheurt, een dampende schaal lasagne die sissend en pruttelend uit de oven komt, knisperend filodeeg. Heerlijke geluiden! En ga dan pas proeven. En bij proeven hoort ook voelen. Structuur is medebepalend voor je smaakbeleving. Voel met je handen, voel de structuren in je mond. Wow, eten is echt heerlijk!
  4. Aandacht voor voeden: De laatste stap is aandacht voor het voeden van je lichaam. Je spijsvertering zorgt ervoor dat de voedingstoffen uit dat wat je eet door je lichaam gebruikt kunnen worden. Het geeft energie, levert bouwstoffen, helpt te beschermen en helpt te herstellen.

Lekker! Een mandarijn eten met aandacht

Loopt het water je al in de mond? Neem een mandarijn, of iets anders dat je lekker vind en start onderstaande video. Stap voor stap ga je mindful eten. Zo lekker! Dat wil je vast vaker doen.

Aandacht voor eten - Mindful eten