Meer energie krijgen kan op een heleboel manieren. Het is ten eerste belangrijk om te ontdekken wat de reden is dat je weinig energie hebt. Waarom zou je meer energie willen? En wat zou je met die energie willen doen?

In deze blog vertel ik je wat meer over de balans tussen doen en zijn. Ben jij altijd druk, druk, druk? Lees dan verder. En ontdek of een betere balans in doen en zijn je meer energie geeft.

Doe-modus

Word je ’s ochtends wakker en denk je gelijk aan de dingen die je allemaal wilt doen vandaag? Of de dingen die je moet doen?

Ik vind het heerlijk om bezig te zijn. Het geeft me voldoening om dingen gedaan te krijgen, om ergens naar toe te werken, om to-do-lijstjes af te kunnen strepen. Het nadeel is dat het nooit af is. Als een doel behaald is, stel ik weer een nieuw doel. Zo ben ik steeds op weg naar iets. En dat impliceert gelijk dat het pas goed is als ik dat af heb, of als ik dit bereikt heb.

Niet doen

Doen is waardevol en praktisch. Zonder te doen, zou je weinig kunnen realiseren. Maar niet alles in het leven kun je het hoofd bieden door te doen. Gedachten, gevoelens, gebeurtenissen waar je niet of nauwelijks invloed op hebt: er is geen plan van aanpak voor te bedenken. Het vreet energie als je dat wel probeert.

Zijn-staat

Het is wel zo prettig om met regelmaat gewoon te ZIJN. Zonder doel, zonder targets, zonder oplossingen. Een staat waarin alles er mag zijn. Gedachten, gevoelens, ze zijn er, je aanschouwt ze en je hoeft er verder niets mee. Het is heel eenvoudig, maar voor de meeste mensen niet makkelijk. Ook zijn kun je leren. Simpelweg door het te doen. Of beter gezegd, door met regelmaat NIET te doen. Door met regelmaat niet toe te geven aan die voortdurende impulsen om iets te doen.

Meer energie krijgen door te zijn

Hoe meer je vertrouwd raakt met de DOE-modus en de ZIJN-staat, hoe makkelijker je een prettige balans kunt vinden. Door niet in het één te blijven hangen is er ruimte voor het realiseren van doelen én is er aandacht voor de dingen die niet in een plan van aanpak gevangen kunnen worden.

De ochtend vind ik zelf een prettig moment om te starten met zijn. Om je een beetje op weg te helpen met het vertrouwd raken met de zijn-staat heb ik een meditatie voor je opgenomen:

https://youtu.be/fLzOaFk9pBU

Wil je nog meer energie krijgen?

Probeer dan eens een energetische massage. Heerlijk ontspannend en je voelt je daarna rustiger én energieker.