Massage voor je buik

Obstipatie of constipatie is erg vervelend. Buikpijn of een opgeblazen gevoel zijn het gevolg. Darmen zijn erg gevoelig en reageren vaak snel op spanningen en emoties. Gelukkig zijn er wat dingen die je zelf kan doen om obstipatie te verminderen of te laten verdwijnen. Zo kun je veranderingen aanbrengen in je voedingspatroon, kun je meer bewegen of kun je je buik masseren bij obstipatie.

Voeding bij obstipatie

Wanneer je veel last hebt van buikpijn of verstopping kan de huisarts of een diëtist je verder helpen. Er zijn een paar simpele dingen waar je eerst zelf op kan letten in je voeding:

  • Drink voldoende water. Zo’n 1,5 tot 2 liter per dag.
  • Eet volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.
  • Eet voldoende groenten.
  • Neem dagelijks een paar porties fruit.
  • Eet peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
  • Noten bevorderen ook de stoelgang.
  • (bron: voedingscentrum)

Beweeg!

Zorg dat je elke dag lekker in beweging bent. Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen of hardlopen. Beweging zorgt ervoor dat ook je darmen in beweging komen. En dat is wel zo prettig. Wil je je buik echt in beweging zetten? Volg dan eens een (digitale) buikdansles, daar worden je darmen ook blij van.

Bij obstipatie zelf je buik masseren

Een massage voor je darmen kan erg goed helpen bij obstipatie of verstopping. Maar darmen zijn ook gevoelig. Als je geen duidelijke medische oorzaak hebt voor je klachten, raad je aan om eerst zelf je buik (zachtjes!) te masseren, voordat je naar een massagetherapeut gaat. Let op! Ben je zwanger? Dan kun je deze massage beter uitstellen tot een paar maanden na de bevalling.

In het onderstaande filmpje laat ik je zien hoe je zelf je buik kan masseren:

https://youtu.be/hmBqBGXla58

Wat probeer je vast te houden?

Obstipatie kan veel verschillende oorzaken hebben. Medicijngebruik, voeding, beweging, het zijn enkele factoren die van invloed kunnen zijn op je spijsvertering.

Je zou jezelf ook eens kunnen afvragen of er iets is waar je krampachtig de controle over probeert te houden. Kun je het leven laten komen zoals het komt? Of heb je het idee dat je hard moet werken om het in de juiste banen te leiden? Als je last hebt van verstopping kan het zijn dat je wordt uitgenodigd om ook op andere vlakken te oefenen met loslaten.

Ontspanning

Kun je wel wat ontspanning gebruiken? Maak dan eens een afspraak voor een haptonomische massage. Spanningen verdwijnen als sneeuw voor de zon.